Atzara loopt uit

Mario heeft weer erg genoten deze zomer tijdens zijn verblijf op Sardinië. Hij was onder meer getuige van de jaarlijkse processie in zijn geboortedorp Atzara.

Dat is een godsdienstige plechtigheid waar alle gelovigen in het dorp voor uit lopen. De feestdag kenmerkt zich door zingende en dansende inwoners in klederdracht. Speciaal voor dit blog maakte Mario een kort filmpje van deze folklore:

Ernst Schorfhaar en zijn vrouw waren deze periode als deelnemer aan het Lease Grape Vine programma Grecccherie op Atzara. In een dagboek doen zij graag verslag van hun ervaringen:

Nu Mario de mogelijkheid heeft één van zijn 3 prachtige B&B in Atzara te verhuren zijn we van 20 tot 29 augustus 2019 op vakantie gegaan naar Atzara waar de wijngaarden liggen. Hieronder volgt een verslag van ons bezoek.

Het toeval wilde dat Mario dezelfde periode ook voor zaken in Atzara bivakkeerde waardoor we volop met hem onderdeel waren van het sociale leven in en rond Atzara. 

We zaten in ‘de groene kamer’. Een mooie tweepersoonskamer met heerlijke bedden, twee luxe fauteuils, een prachtige badkamer en voorzien van koelkast, kluis, Nespresso apparaat en föhn. Iedere dag werd er schoongemaakt. 

In Atzara is een kleine supermarkt, slager, bakker en twee cafeetjes voor het ontbijt. Wij zelf zaten steeds bij La Piazzetta waar Alexandra achter de bar staat.

Er is ook een pizzeria met een café; vooral leuk om locals te ontmoeten. De naam is All Vecchio Mulino (in de oude molen). In het café van Sarah drink je heerlijke aperitiefjes (zij is een van de weinige Italianen in Atzara die redelijk Engels spreekt). In het restaurant ernaast van haar broer Gianni kun je prima pizza’s en pasta’s eten. Ook de wijnen van Mario kun je hier krijgen! In dit restaurant werken twee zusjes (Pamela en Arianna). Alles bereik je binnen drie minuten lopen van de B&B. 

Een heerlijke witte wijn is de Karmis. Naast de Fradiles en de Memorias is ook de Antiogu een heerlijke rode wijn uit de stal van Mario en zijn familie. 

Nu volgt een verslag wat wij zoal gedaan hebben, veelal op advies van Mario die deze dagen ook in Atzara was, evenals Evelien. Het was bijzonder om te ervaren hoe geliefd en gerespecteerd zij zijn in Atzara. We zijn er van overtuigd dat hun aanwezigheid er mede voor gezorgd heeft dat wij ons zeer thuis voelden in Atzara. 

Op 19-8-2019 na een prima vlucht om 18.30 uur geland. Oeps, Mario heeft alleen de verkeerde datum aan onze auto verhuurder (Mida) doorgegeven. Onze auto is pas 24 augustus beschikbaar. Dus met Mario in de Cinquecento naar Atzara. De komende dagen is hij daardoor onze privéchauffeur. Vanaf nu heet hij Mario Verstappen! 140 km per uur waar het kan maar altijd met vaste hand stuurt hij in hoog tempo door het mooie berglandschap. 20 km voor Atzara, STOP, Carabinieri. Mario knijpt hem, maar mag doorrijden omdat hij zegt: “ik heb opa en oma uit Holland” opgehaald. Om 21.30 uur gegeten bij de pizzeria en daarna met vrienden van Mario nog wat gedronken. Om 01.00 uur eindelijk in onze kamer.

21 augustus

Eerst ontbeten, gewandeld en boodschappen gedaan. Daarna om 13.00 uur een biertje in de kroeg met Mario en Antonio zijn neef en nog een Mario (picollo) een vriend! Met Google translator kom je ver!
Daarna lunch op een Agrutorissimo (Su Connottu in Sorgono). Vervolgens even een Siësta gehouden en daarna de start van de Atzara dorpsfeesten mee gemaakt tijdens in het kerkje net buiten Atzara . De kerk zat vol en buiten stonden zeker 50 mensen te wachten. Na afloop kwamen ze rond met Vernaccia wijn en Sardijnse koekjes. ‘s Avonds heerlijk antipaste en pizza gegeten met Mario en Lorenzo, een heel goede vriend van Mario uit Cagliari die gelukkig ook Engels spreekt. 

22 augustus

Vandaag naar de wijngaarden van Memorias, samen met familie Lageman uit Diepenveen, die in Alghero vakantie vierden. Paolo (Mario’s neef) leidde ons rond. Vertelde veel over de wijnen, liet verschiilende druiven en wijnen proeven. Onder andere de Memorias 2018. Daarna met zijn allen uitgebreid geluncht in Tonara bij een vriend van Mario in restaurant Locanda Del Muggianeddu. Wat een feest is het toch om ‘antipaste’ te bestellen en aan de kok over te laten wat je krijgt. Het een is nog lekkerder dan het ander. (Tonara is het dorp van de nougat, die moet je proeven, veel smaakvoller dan bij ons!).

‘s Avonds de processie en het dorpsfeest in Atzara meegemaakt met mooie klederdracht en traditionele dansen met snel voetenwerk. 

23 augustus

Heerlijk uitgeslapen, ontbeten met de locals en Mario. Daarna grote wandeling door de bergen van Aztara. Op zoek, en gevonden, naar de kerk van Santa Maria de Susu uit 1203. Daarna heerlijk geluncht met antipasti van vis, vlees en kaas. Heerlijk.

Mario verrast ons met een heerlijke fles Memorias. Na 2 uur lunchen even uitbuiken op bed. Lezen en een hevige regenbui laten passeren. Daar friste het van op. Eind van de middag dorpje in gewandeld en daarna weer heerlijk gegeten bij Gianni. Op tijd naar bed want morgen moeten we vroeg (5.30 uur) op om Evelien en onze auto in Cagliari op te halen. 

24 augustus

Om 6.30 uur vertrokken naar Cagliari om onze huurauto op te halen en de stad te bekijken. Rondrit met de elektrische bus gemaakt. Veel gewandeld. Palazzo Communale, de Kathedraal. Castello hoog in de heuvel met prachtig panorama. Bastion San Remy, Porta dei Leoni, Porte dell’Elefante. Heerlijk vis gegeten bij Stella Marina Di Montecristo, ook een vriend van Mario. 

25 augustus

Na de koffie die er steeds weer anders uitziet en een zoet broodje, dat iedere keer anders is en een vers geperst glas succo d’arancia via een prachtige bergroute langs het Omodeomeer naar Nuoro gereden. Aldaar bleek er groot feest te zijn! Daarna naar Ollolai gereden en ‘s avonds weer heerlijk gegeten in Atzara bij Gianni. 

26 augustus

Ontbeten met Mario en Evelien. Daarna koffie gedronken bij La Piazzetta. Een dagje relaxen aan het strand van Si Arutta vlak bij Cabras op ruim een uur rijden van Atzara. Heen en terug dezelfde route: Sorgono, Neonelli, Samugheo, Oristano naar Cabras en dan naar San Salvadore. Weer leuk om te ontdekken dat dezelfde weg heen en terug toch anders is. ‘s Avonds gegeten bij Su Connottu (richting Sorgono rijden en dan de bordjes Agriturismo volgen) 

27 augustus

Na de koffie via wederom een mooie rit via Austis, Lago Omodeo, Sedilo, Ghilarza en Tramazata een dagje naar het strand geweest in Putzu Idu. Mooi gelegen in de baai boven San Salvatore. De terugweg weer een andere route gekozen via Solarussa, Neonelli, Sorgono met weer prachtige views. ‘s Avonds weer vertrouwd een heerlijke pizza gegeten in Atzara bij Al Vecchio Mulino. 

28 augustus

Op tijd op omdat we naar de oostkust willen. Via Fonni, Mamoiada en Orgosola naar Santa Maria Navarresse. Een prachte route met heel veel bochten en verschillende landschappen. Mooie strandjes langs de kust! Terwijl we bij een pizzeria zaten, zagen we de lucht zwart worden en op tv waren er beelden dat het in Cagliara noodweer was. Dus fluks in de auto en terug naar huis. Wel de hele weg regen en onweer en af en toe modder op de weg, maar gelukkig heelhuids om 15.15 uur weer thuis! 

‘s Avonds een aperitief bij Sarah en gezellig met Mario en Evelien gegeten bij Gianni. Bij het afscheid werden we verrast met een handgeschreven afscheidsbrief van Arianne, eigen wijn van Gianni, zelfgebakken koekjes van Sarah en een fles Karmis voor thuis. Wat een lieve mensen allemaal. 

29 augustus

Rustig ontbeten en om 11.00 uur naar Cagliari gereden waar we hebben afgesproken met Mario, Evelien en Lorenzo voor lunch bij een van hun favoriete visrestaurants: Ziu Ninu. We snappen waarom we daar moeten eten: heerlijke visgerechten die ons steeds weer verrassen. 

Wij kunnen een bezoek aan Atzara en de wijngaarden van harte aanbevelen! Sardinië is een prachtig groot eiland (oppervlakte bijna even groot als Nederland met maar 1.6 miljoen inwoners. Dus veel rust en ruimte. Atzara is nog een authentiek Italiaans dorp met mooie oude panden en vooral erg gastvrije inwoners En een ding is voor ons zeker, Atzara heeft een plekje in ons hart veroverd. Iets wat we nu zeker gemeen hebben met Mario! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *