Mario en de Blue Zones

Waarom worden mensen uitzonderlijk oud op enkele plekken in de wereld? Okinawa (Japan), Ikara (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (Californië) en de provincie Ogliastra op Sardinië zijn Blue Zones hotspots met concentraties ouderen van 80 tot boven de 100 jaar. Atzara ligt centraal in dit gebied.

De Amerikaan Dan Buettner en de Belg Michel Poulain hebben langdurig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de redenen waarom de mensen op deze specifieke oorden zo oud worden. 

Mario Lai leidde ons door zijn door geboortedorp Atzara langs ‘levende vruchten’ van de Blue Zones. En bij elke ontmoeting verbaasde ik mij er meer over dat uitgerekend Mario hier is geboren en zo vaak terugkomt. Hij spot met de uitgangspunten van een gezonde leefstijl, maar enkele kenmerken van deze Blue Zones beheerst hij tot in de finesses. In een eerder geschreven blog Vrijbaan voor gezondheid heb ik ze allemaal beschreven.

Een paar regels die Mario wel naleeft, stip ik graag aan:

  • Goede en sociale contacten want die dragen bij aan extra lange levensverwachting.
  • Niet met pensioen gaan, maar naar vermogen actief blijven tot het einde.
  • Altijd met een positief gevoel opstaan.
  • Geen stress, elke dag een happy hour!
  • En deze heeft Mario zelfs tot kunst verheven: elke dag een glas wijn….

Bijgaand een compilatie langs 90+ers van Atzara, onder wie een vrouw die al op haar 27steweduwe is en Mario regelmatig ten huwelijk heeft gevraagd om ‘gelukkig’ te worden…. Wie de schone raadt, tracteer ik op een glas Fradiles Memorias!

Een sfeerimpressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *