Luigi waait met alle winden mee op Sardinië…..

Luit of eigenlijk Luigi Visser heeft de liefde van zijn leven gevonden op Sardinië en woont daar nu meer dan 30 jaar. Hij is vergroeid met de familiewijngaard Fradiles die hij runt met zijn zwagers. Van oorsprong is hij tolkvertaler, maar hij heeft zijn hart nu verpand aan wijn.

In de Cantine die zijn vrouw min of meer runt, ontvangt hij regelmatig de gasten van Mario, onder wie menig certificaathouder.

Een gesprek met hem is zeker aan te bevelen wanneer je meer wilt weten en snappen van de mores van de Sardijnen. Weet nu dat de 1,6 miljoen inwoners verspreid wonen op een eiland dat ¾ van de oppervlakte van Nederland behelst. Vele invloeden zijn zichtbaar en hoorbaar. Alle soorten wind (mistral, sirocco, libeccio en levante) zijn waarneembaar.

De maffia is mild, deels omdat het land weinig rijkdom kent behalve schapen en in toenemende mate wijn. Toch heeft ook Berlusconi aan de goudkust van het eiland er een villa.

Een buitenstaander krijgt er niet gauw een voet tussen de deur. Alleen autochtonen kunnen wat ‘regelen onder elkaar’. Luigi voelt zich dus nog steeds een buitenstaander. Maar de inclusiviteit maakt hem zo gelukkig dat hij nergens anders wil wonen dan op Sardinië.

Het land is schoon en zuiver omdat er geen industrie is. Het eiland is zelfvoorzienend door de stuwmeren, zonnepanelen en windmolens. ’s Nachts wordt het water met liften afgevoerd om de overdosis opgewekte energie af te voeren, terwijl de energieprijzen (staatsmonopolie!) onbetaalbaar hoog zijn…. Ook dat is Sardinië.

Luigi heeft er mee leren te leven. Een gesprekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *